När man kört upp till Sundsvall inser man inte gärna att man bara kommit upp till hälften av vårt avlånga land. Men så är det på ett ungefär även om många tvistar om epitetet ”Sveriges Mittpunkt”. Det är tankarna som flimrar förbi när jag så sitter i bilen på väg hem. Första sträckan går utmed havet som skymtar tidvis men därefter blir det mycket skog utefter E4:an. Nästa vatten jag ser är sjön Armsjön några mil före Gnarp. Har man någon gång hållit en yxa i sin hand så kan den mycket väl ha tillverkats i bruksbolaget som ligger i Nordanstigs kommun.

Långa bilresor kräver god mat

Hur det nu gått till har tanken på yxor gjort mig lite hungrig. Frukosten var tidig och det tog en god tid innan jag kom iväg söderut. Nu börjar det närma sig lunchtid och det kommer att bli lagom med ett stopp vid Rasta Tönnebro söderut före Gävle. Ganska snart har jag passerat Hudiksvall och därefter Söderhamn med ganska rofylld natur utanför sidorutan i ett blekt men inte ner-grått dagsljus.

Husmanskost

Det är tisdag och på värdshusets meny står till min förtjusning raggmunk med fläsk. Lingon därtill givetvis och att skölja ner med väljer jag en lättöl. Här är ganska avkopplande trots att lunchrusningen börjat men på vägkrogar brukar lunchtiden vara ganska utdragen enligt min erfarenhet. Jag tänker spara på kaffet tills efter en kortare promenad. Har man ätit en så stabbig husmanskost måste den skakas ner och inget botemedel är bättre än frisk luft. Och ta mig tusan om inte några av solens sneda strålar letar sig ner genom molnbankarna, livar upp mig rejält. Promenaden och ett par koppar koffein ska göra mig fräsch inför de återstående cirka tre och en halv timmars bilkörande.

Middagsdags

Men det kommer att krävas ytterligare ett stopp för mer java och bensträckare, långa sträckkörningar är inget för mig. Tänker köra in till Gamla Uppsala där jag minns ett café precis i min stil. På så sätt delas den totalt omkring 5 timmar långa resan upp i tre delar och ingen kan påstå att det finns brådska. Jag kommer att vara hemma före kvällningen där jag hoppas att frugan har middan på spisen. I Uppsala tänker jag slå henne en pingel och varsko min ankomst. Hon arbetar som lärare och slutar rätt tidigt på eftermiddagen.

Bron

Från Uppsala går vägen till Enköping och sedan till Strängnäs innan det är dags att svänga västerut mot målet Eskilstuna. Varje gång jag åker över svängbron för att komma över Mälaren kan jag inte låta bli att tänka på den tragiska händelsen då två unga män omkom i en polisjakt för några år sedan. Polisen jagade de två tjuvarna och beordrade att Hjulstabron skulle öppnas. Tjuvarna körde ner i vattnet och omkom. Jag skakar av mig den obehagliga känslan och känner mig lycklig över att snart vara hemma.