Nu är jag på väg söderut! Jag har faktiskt kommit långt söderut redan, har gått bra att köra, så kom så långt jag önskade!

Vimmerby

På väg mot Skåne körde jag förbi Vimmerby. Det enda jag vet om den orten är att Astrid Lindgren kom därifrån. Jag körde in till centrum och köpte mig en glass, det blir rätt varmt och tråkigt att köra, och jag behövde en liten paus. Det är svårt att inte tänka på Astrid Lindgren-böckerna när man är där. Eller så är det bara för att jag inte vet något annat om Vimmerby. I vilket fall tycker jag man kan se Madicken och Abbe framför sig, som att de skulle kunna komma gående på gatorna där när som helst. Åtminstone i de kvarter där de lite äldre husen finns. Jag tror hon blivit inspirerad av platsen, det känns så. Fast ganska många böcker utspelar ju sig i annan miljö, ute på landet eller i skärgården. Det är mest Pippi och Madicken jag tänkte på när jag körde runt i Vimmerby för att hitta någon glasskiosk. Fast Bullerbyn skulle kunna ligga nästan var som helst där jag kört idag.

Småland - några ställen

Växjö

Det var inte långt ner till Växjö efter det. Där hade jag planerat ett stopp, för jag ville till Utvandrarnas hus. Jag har alltid haft Villhelm Moberg som idol, så ville se vad de hade för utställning om honom och hans liv. Redan utanför möttes jag av en staty som föreställde honom! Utställningen var inte särskilt stor, men de hade fått med mycket, framför allt om den tid han var verksam i Växjö.

Utvandrarnas hus ligger precis vid Växjösjön. Det är lustigt att den heter så. Jag kollade upp var namnet Växjö kommer ifrån, och det kommer från ”väg sjö”, för att sjön varit omgiven av vägar. Så är det fortfarande, och staden har växt runt sjön. Det lustiga är att sjön inte heter Växjön eller Vägsjön eller så, utan Växjösjön. Namnet har på något sätt gått ett varv. Sjön har gett namn till orten, och sen har det förmodligen gått en del tid innan man tagit ortsnamnet och lagt till -sjön för att namnge sjön. 

Det är ett sjörikt landskap, tycker det är så himla mysigt med alla småsjöar jag kört förbi. Var lite kallt för att bada, annars skulle de vara perfekta badsjöar. Är ett helt myller av småsjöar runt den större Växjösjön. De ligger ändå mer ensligt, så förstår tanken att definiera sjön utifrån att det är den som är omgiven av vägar.

Linnéuniversitetet

Nåväl, nog om sjön nu. Jag är egentligen mer intresserad av Linnéuniversitet som finns i Växjö. Ett ganska nytt universitet, fast det har funnits högskola från 1977. Skolan har 34 000 studenter, det är rätt många för att vara en så liten ort. En del av dem är distansstudenter, universitetet har gjort satsningar för att nå dem som inte bor i trakterna. Smart drag, tror jag. Jag har hört gott om dem och funderar på att läsa några kurser där, så det är därför jag ville ta en sväng förbi och kolla lite.