För ett tag sedan åkte jag upp i Sverige för att besöka vänner som bor i Falun och Borlänge. Det var intressanta dagar, men jag som är stockholmare kände mig lite missanpassad i båda städerna. Aja, här får ni en liten återberättelse av mina intryck av vardera stad.

Falun – en gammelsvensk stad

Falun och Borlänge

Falun ligger som bekant i Dalarna och är en gammal stad med sin koppargruva som det kanske mest kända attributet. Redan ca 700 före vår tidsräkning antas koppargruvan ha haft igång sin verksamhet. I staden bor dryga 37 000 invånare, vilket gör Falun till landets 28:e största tätort. Ganska liten med mina mått mätt, kan man säga. Det jag främst kände till från Falun sedan innan var den faluröda färgen, som bland annat omnämns i falukorv och faluröda hus med vita knutar, som är typiskt för gamla svenska hus. Riksskidstadion Lugnet, Dalateatern och Dalarnas museum är andra välkända platser och byggnader i och precis utanför stadskärnan. 

På fredagskvällen tog mina vänner med mig ut på ett par öl på några pubar runtom i staden, vilket givetvis var mycket trevligt. Då jag både är född, uppvuxen och än idag bor i Stockholm var det många som gladeligen påpekade hur ”fin” och lite ”snofsig” min dialekt lät, vilket tillslut blev lite tröttsamt. I det stora hela var det dock en härlig kväll med gott sällskap och god dryck.

Borlänge – den moderna betongklossen

Efter besöket i Falun bar det vidare till Borlänge, som ligger ca tre mil från Falun. Här trivdes jag nog faktiskt lite bättre, trots att man kanske inte kan säga att det är en så fin stad med lika lång historia som Falun. Staden är Sveriges 25:e största tätort med knappa 44 000 invånare.

Borlänge är en typisk industri- och handelsstad, till exempel med Kvarnshedens pappersbruk och Domnarvets Jernverk som kända bebyggelser och platser. Idag är dock Borlänge också en studentstad. På Högskolan Dalarna kan du exempelvis studera tekniska, administrativa, sociala och ekonomiska utbildningar. Mina vänner studerar ekonomi där, och har en mycket bra upplevelse av högskolan.

Även här begav vi ossut för att se vad nattlivet hade att arbjuda, men vi besökte ockskå Framtidsmuseet vars naturvetenskapliga experimentverkstad var mycket intressant. Efter dessa korta visiter åkte jag tillbaka till Stockholm. Mitt kära Stockholm som jag verkligen älskar, men det var sjukt roligt att få se andra städer i Sverige som jag aldrig hade besökt tidigare. Jag ska verkligen försöka resa runt i landet mera!